söndag 31 januari 2010

Snökaos och praktikantutbildning i Härnösand

Första veckan på SIDAs kursgård i Härnösand är över.

Veckan som gått har präglats av många nya och trevliga bekantskaper eftersom vi är 31 personer som går SIDAs praktikantkurs. Vi har hunnit med vansinnigt många olika aktuella ämnen för vår utlandsvistelse också såklart. Däribland den orättvisa generaliseringen där vi ofta talar om "afrikaner" som om afrika vore ett enda land med samma problem. Vi har funderat över vilken historia vi själva har och vilken inverkan den har på våra åsikter och reflekterat över andra länders historia och dess inverkan på hur vi kommer kunna bli bemötta i de värdländer vi kommer åka till. (vita => pengar => makt => orättvisor => förtryck ... ). Trots detta kommer vi tydligen nästan automatiskt att hamna i en slags överklass i det samhälle vi åker till, en klasstillhörighet som vi antagligen inte kommer kunna påverka, en slags kast för volontärer/missionärer där vi inte alls vet eller kan leva upp till förväntningarna som följer med ett lands högsta klasstillhörighet samtidigt som andra kvinnor inte alls får höras (innebär det här att jag kommer bjudas in till bröllop, fester och bjudningar och behöva äta med rätt gaffel och kniv, samt förväntas hålla samtal på rätt nivå med landets eller stadens ledare? Hjälp!?).

Vi har konfronterat våra fördomar, vilka har vi egentligen och vilka slags fördomar finns det? Biologiska, psykologiska, teknologiska och kulturella. Vi har oftast inga problem att förkasta de två första, men de två sistnämnda smyger sig på omedvetet.

Vi har pratat om demokrati och hur det är svårt, nästintill omöjligt att hitta en perfekt demokrati, men det finns länder som är "något så när demokratiska". Vårt eget Sverige är snarare någonstans mellan demokrati och oligarki (elitstyre/förmyndarskap) eftersom vi har ett representativt styre utvalda genom demokratiska val. Det har varit överraskande att inse hur lite man själv är insatt i demokratin och hur mycket vi tar för givet i vårt samhälle som är grundläggande för en demokratis existens. Mänskliga rättigheter som inte alls är självklara i andra länder som ändå hävdar sig vara demokratier.

Vi har pratat ekonomi och global utveckling och blivit bekanta med att för varje 1$ som ges, så försvinner 10$ ut ur landet. Orsakerna är många, bland annat korrumption och administration kring bidrag.Vilka har oftast makten? Länderna i nordväst, vit hudfärg, kristna män. Vilka styr finansieringen till "länderna i syd"? Givarländerna i nordväst, oftast kristna män med vid hudfärg som inte själva lever i de länder deras beslut påverkar. Som om att resurserna som pumpas in ger legitimitet att beblanda sig i andra länders angelägenheter?! Detta trots att endast ETT land (Sverige ger mer än 1%) av de 20 länder som utlovat bidrag hållit sitt löfte om 0,7% av BNP. Världens resurser är otroligt snefördelade där 1,2Mdr människor i syd delar på 1,7% av världens resurser medan 1,2Mdr människor i norr delar på 80% av världens resurser dit också de rika i fattiga länder hör. Sydafrika, dit jag och Gustaf ska åka är ett av de länder med störst klyftor där eliten i landet är äckligt rika medan resten är absurt fattiga. Vi har också fått klart för oss att det vore lugnt i ett land där alla är lika fattiga, det är jämförelsen, klyftorna som skapar problem. Något som är oundvikligt med dagens media och tv där alla människor i Nord alltid verkar ha villa och två bilar (vart är min villa och bilar?).

Visste ni att FN 1999 antog Milleniemålan (MDG) med 8 mål för att utrota fattigdomen? 2015 ska den extrema fattigdomen halveras(leva på mindre än 1$), likaså antalet svältande (här är vi på god väg). Alla barn ska gå i låg och mellanstadiet (82% ->88%), speciellt fokus på flickors skolgång (har visat sig svårt). Barnadödligheten ska minska med 2/3 (13milj --> 9 milj)och mödradödligheten med 3/4 (fail!). Vi ska hejda spridning av HIV och malaria (ja, i afrika). En miljövänlig hållbar utveckling (svårt att prioritera när man svälter) ska till och vi ska utveckla globalt partnerskap.

Mitt i Härnösands snökaos (50cm snö damp ner!) och kyla fick vi också formeln:
1kg nötkött = 9kg spannmål + 12000l vatten
1kg fläskkött = 4,5kg spannmål + 6000l vatten.
1 kg kyckling = 2 kg spannmål + 4000l vatten.
1kg spannmål = 1000l vatten.

Köttkonsumption/år/person:
Europé 80kg
USA 120kg
Indier 2-3kg

Världens genomsnittliga ekologiska fotavtryck är 2,1ha, medan planeten tål 1,8ha.
USA 9,5ha
Sverige 5,1ha
Kina 2,1ha
Malawi 0,2ha

SLUTSATS: vegetariska dagar i skolan!! nu!!

Sveriges lösning är Politik för global utveckling (PGU), ett riksdagsbeslut från 2003 som i princip fokuserar vår hjälp dit den behövs och på områden som vi i Sverige är duktiga på samtidigt som vi reducerar vår inblandning och administration. Något som förhoppningsvis ger länderna själva rätt att styra i rätt riktning samtidigt som det finns en förhoppning att minska förhållandet mellan 1$ in -> 10$ ut.

Vi har pratat HIV/AIDS... som tidigare haft namnen "the gay decease", "the slim decease" och "rikemanssjukdom". I Sydafrika har 18.1% av befolkningen drabbats. Detta upprörde dock inte alls lika mycket som faktumet att Sverige är den största vapenexportören per capita!!

Den otroligt långa och proppfulla veckan avslutades med en djupdykning på egen hand i just Sydafrikas komplicerade förhållanden, ett uppskattat besök av sambon Jonas och en första hjälpen utbildning där jag inte lärde mig nåt nytt, men i alla fall fick träna på viktig kunskap.

Nu väntar en vecka till med utbildning och sedan blir det hem för att ladda batterierna och ta sista vaccinationerna innan vi åker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar