tisdag 16 mars 2010

Lugn dag på kontoret och insikt i hur nya möjligheter skapas

Melinda hade möten hela dagen så min plan var att jobba på flyern hela dagen från YMCA Capetown kontoret. Llowellyn pratade med mig om en flyer han gärna vill ha gjord också och undrade om jag kunde göra den åt honom. Jag blev erbjuden att hänga med till en skola de skulle besöka på förmiddagen och hängde med. Det visade sig vara en ganska fattig skola i ett finare område. På skolan gick barn vars föräldrar jobbar på en vinfarm. Llowellyn berättade att nästan alla hade Fetal alcohol syndrome eftersom deras föräldrar missbrukar alkohol. För några år sedan kunde de till och med få betalt i alkohol. Alla barn på skolan var otroligt små för sin ålder. Vi pratade med rektorn och de fleasta lärarna i lärarrummet om att starta en Y-zone för barnen där de kan få hjälp med hemläxa, där de barn med läs- och skrivsvårigheter kan få hjälp och ett ställe där de också får ha roligt samtidigt som de lär sig saker. Alla, både rektorn och lärarna var mycket positiva och speciellt till de andra aktiviteterna vi tillhandahåller när läxan är gjord. Arts and Craft, sport och life skills är sådant som skolan inte har tid eller pengar att ta upp. De önskade också att barnen skulle få möjlighet att lära sig använda internet eftersom skolan själv inte har möjlighet att lära dem trots att de måste kunna det när de går vidare. Rektorn berättade också att det är stora problem med deras slutresultat för eleverna, dvs. antalet elever som går vidare och klarar vad vi skulle likna vid gymnasiestudier, något som här kallas för ”matric” som är ett slutprov de skriver i åk 12. Endast en elev har hittills gjort det från deras skola. Problemet sitter dock inte bara i skolans resurser utan mest i elevernas motivation och mål. Många vill bara jobba på vinfarmen, som deras föräldrar gör.

Efter besöket på skolan åker vi till farmen som de flesta av barnens föräldrar jobbar och bor på. När vi passerat vakten vid ingången kör vi in på en vacker vingård. Vi parkerar vid ett ståtligt hus omgivet av stora fält med vindruvor. Turister är också på besök här och det betalas inträde. Vi ska prata med managern och blir insläppta. Innanför ingången som är mer av en portal öppnar sig en stor sal. Där finns olika verktyg och tunnor för vintillverkning uppställda, en exklusiv soffgrupp står vid en eldstad. På väggarna sitter konstverk och i en del av salen finns ett bord där det är möjligt att köpa konstverken som är på utställning. Vi pratar med de två ansvariga för det medan vi väntar på managern. Det visar sig vara ett fruktsamt samtal eftersom en av de två damerna tidigare jobbat i Durban och varit involverad i frivilligarbete som hon själv startat för barn för att främja deras artistiska ådra. Vi utbyter telefonnummer och kontaktinformation och hon säger att hon gärna hjälper till på våra arts and crafts lektioner. Managern dyker upp och vi traskar iväg till hans kontor som ligger inne i den anslutande fabriksbyggnaden där vin framställs och packas. Llowellyn berättar om planen att starta en Y-zone med efter skolan aktiviteter för barnen vars föräldrar jobbar här. Managern är väldigt positiv och de ställer gärna upp med lokal för att vi ska kunna göra detta. Vi kikar på lokalen som är perfekt! Den ligger på baksidan av det stora huset i en lokal som just nu står tom. Utanför finns en stor gräsmatta som verkar perfekt att spela fotboll eller andra aktiviteter på. Planen är nu att starta upp redan om två-tre veckor. Då ska lokalen vara inredd och kanske till och med några datorer dit transporterade. Managern verkar tro att de kanske ska kunna stå för internetuppkoppling.

Innan vi åker därifrån går vi upp bland husen där arbetarna bor. Rader med små vitmålade hus byggda av ägaren till vingården. De ser fina ut och jag tror att familjerna som bor här har det ganska bra. I ett av husen finns ett sk. Kreshe, dvs. ett dagis. Vi hälsar på dem och berättar om våra planer också så att de vet vad som händer. Jag passar på att knäppa några foton från insidan av dagiset. Det är ganska litet, men välstädat och allting verkar vara på sin plats.

Vi lämnar vingården och Llowellyn köper lite vindruvor vid ett stånd vid vägen. Han förklarar att vindruvorna man äter och de som är till vin smakar ganska annorlunda. Han har själv växt upp på en farm och vet hur det kan vara. Något som han använder sig av nu och som driver honom att starta sådana här projekt.

Vi åker en liten bit till ett cafe som ligger på mark som Llowellyn berättar tillhör YMCA. De verkar dock hyra ut husen och marken. Det är ett väldigt vackert ställe och det vore fantastiskt att ha läger här. Cafét är dock också väldigt vackert och serverar god mat som vi får till lunch. Llowellyn verkar ha missat att min födelsedag var några dagar innan och när han får reda på det bjuder han på tårta.
Vi åker slutligen tillbaka till YMCA kontoret i Capetown och jag jobbar lite på den leaflet som Melinda vill ha.

1 kommentar:

  1. Sjukt spännande att läsa! En vingård. Få betalt i alkohol? OMG! \o/ Fast det är ju nog inte så bra kanske.

    Roligt att ägaren verkar positiv till deras Y-Zone projekt, man skulle ju kunna tänka sig att man på ett sådant ställe (med billig arbetskraft, ingen facklig rörelse) blir bortmotad och tillsagd att inte lägga sig i.

    SvaraRadera