lördag 13 mars 2010

Youth Justice In Action och födelsedag!

Tog sovmorgon till 09:30, duschade och traskade sedan iväg för att vara med på den allra första Youth Justice In Action konferensen i Kapstaden. De hade inte kommit igång än eftersom de väntade på deltagarna från Guguletu som var försenade. Tillslut var vi omkring 20-25 personer i lokalen. Davina öppnade konferensen med att hälsa alla välkomna och introducerade ämnet. Adorien tog över och försökte få igång alla genom att berätta lite om definitionen rättvisa och att bli dömd rättvist. Efter det tog Aubrey från Durban över. Han berättade om projektet och hur det startat i England mycket p.g.a hur unga behandlades av polisen i Honduras. Han berättade hur ungdomar i Honduras vid den tidpunkten kunde bli skjutna av polisen bara för att de hade en tatuering. Han pratade också om hur många regeringar i olika länder har kommit att se ungdomar som synonymt med brottslighet. Det har kommit att innebära i att polisväsendet i vissa länder antagit en ”no tolerance” policy. Det innebär att alla ungdomar som begår ett brott hamnar i fängelse! Med andra ord kan 14 åringar som snattat på en affär hamna i fängelse tillsammans med en 35 åring som begått mord. Ett annat stort problem är just att i många länder så sätts unga i samma cell som äldre och mer allvarliga brottslingar. Det innebär ofta att de blir slagna och utnyttjade och att de kommer ut ur fängelset uppgivna och med kunskaper om brott som de inte hade innan. Aubrey hade mycket att berätta om och det var intressanta saker, dock så hade det varit bra om all information hade kunnat presenteras på ett tydligare sätt. Posters, handouts, skriva på tavla eller använda projektor etc. hade varit grymt! Personligen tror jag att många inte riktigt förstod allt tyvärr. Tio stycken frivilliga formade en arbetsgrupp efter konferensen och pratade om uppdraget som Youth Justice In Action jobbar med. De ska samla in statistik och individuella historier från fängelser och institutioner där de jobbar. Helst ska informationen handla om ungdomar mellan 14-18 år, eventuellt upp till 21 år. Informationen ska sedan användas för att ta upp frågorna med de styrande i landet. Ofta handlar det inte om att det är fel på reglerna utan snarare på utövandet. Sydafrika har skrivit under FNs avtal, men i praktiken följs det inte och det är just den biten som Youth Justice In Action fokuserar på.
Eftersom det är min födelsedag idag så blev jag överraskad med sång och frukt! Davina och Dalene fick alla som deltog på konferensen att sjunga för mig 
Efter konferensen åkte jag och Adorien på utflykt. Vi fick skjuts första biten av deltagarna från Guguletu i en överfull buss! Först till en fotoaffär för att hämta ut bilder som Adorien lämnat in tidigare. Efter det hoppade vi på en taxibuss (kostar 5 Rand, är ofta överfyllda och de kör ofta som dårar) in till Kapstadens centrum. Där bytte vi till en taxibuss mot Seapoint, ett av de lyxiga områdena som ligger precis vid en stor sandstrand. Vi kikade i några små butiker och traskade runt på sandstranden en stund. Jag testade vattnet lite, det hör till atlanten och var iskallt! Efter en ”sweet crepe” och lite mer traskande och fotande hoppade vi på en taxibuss tillbaka mot Kapstaden. Vi hoppade av vid Waterfront som också är ett rikare område med lyxiga och dyra shoppingcentra. På vägen dit passerade vi ett skumt fenomen. En massa människor som verkade ha hela sitt pick och pack på trottoaren. Det visade sig vara så att de blivit utkastade av husägaren! Vi fortsatte till Waterfront. Vi kikade runt i det ENORMA shoppingcentrat och hittade The Body Shop med ungefär 25% lägre priser än i Sverige! En Guccibutik siktades och en bit bort en Levisbutik. Det blev mycket traskande och kikande. Själv köpte jag faktiskt inget, men Adorien hittade lite av varje. Vi köpte varsin vansinnigt god kulglass och började leta oss tillbaka mot närmsta väg för att se om vi kunde hitta ngn busstaxi som fortfarande körde (de slutar tydligen när det blir mörkt). Vi hittade en som dessutom var snäll nog att köra oss hela vägen till Observatory trots att hans skift egentligen var slut. Där käkade vi middag på en trevlig liten restaurang, Adorien bjöd när det blev dags att betala. Allt som allt en ganska trevlig födelsedag!
Jag kompenserade min händelsefyllda helg med att läsa bok och slappa hela söndagen.

1 kommentar:

  1. Soooft :)

    Kul att höra om staden och omgivningarna lite. Förstår att du inte får så mycket tid till det. Men det blir det ändring på när jag kommer ner! :)

    SvaraRadera